Varo heikkoja jäitä!
SOS Uutiset 28.3.2024
Kevätjään paksuus ei kerro totuutta sen turvallisuudesta. Tänäkin talvena valitettavasti useampi ihminen on hukkunut heikkoihin jäihin. Petollisten kevätjäiden aika on alkanut etenkin Etelä-Suomessa ja jäällä liikkuminen vaatii erityistä tarkkuutta.
Jään kestävyys ja sen arviointi jään paksuuden mukaan on erittäin haasteellista keväisin. Jää voi kestää vielä aamupäivällä, mutta jään puikkoontuminen ja heikentyminen voi tapahtua parissa tunnissa. Siksi edellisen päivän vahvuus ei välttämättä kerro mitään seuraavan päivän jään kestävyydestä.
Turvallisesti jäälle
Kaveri on paras turvavaruste
-
Toinen voi hälyttää apua, vaikka ei osaisi hätätilanteessa pelastaa. Mikäli menet yksin, kerro jollekin mihin ja milloin olet menossa, jotta sinua tarvittaessa osataan kaivata.
Selvitä ennalta jäätilanne
-
Vesistöt jäätyvät ja sulavat eri tahtiin eri puolilla Suomea. Samassakin paikassa jäätilanne voi vaihdelle vuosittain hyvin paljon. Tiedosta vaaranpaikat esim. virtauspaikoissa jää voi olla heikompaa.
Varmista jään kantavuus
-
Parhaiten kantaa luja yhtenäinen teräsjää. Erityisesti keväisin jää saattaa paksuudesta huolimatta olla erittäin heikkoa. Metallipäisellä jääsauvalla voit kulkiessa kokeilla jää kestävyyttä.
Varustaudu vajoamisen varalle
-
Vähimmäisvarusteena jäänaskalit kuuluvat olla kaulalla roikkumassa. Pillillä voit hälyttää apua hätätilanteessa. Pakkaa vaihtovaatteita vesitiivisti reppuun ja pidä kännykkä ulottuvilla. Heittoliinalla tai köydellä voit tarvittaessa auttaa toista.
Hypotermia eli alilämpöisyys on hengenvaarallista
Hypotermialla tarkoitetaan normaalin ruumiinlämmön laskua ja tästä aiheutuvia muutoksia elimistössä. Kylmä vesi jäähdyttää ihmisen merkittävästi nopeammin kuin kylmä ilma ja vaarana on akuutti hypotermia. Lisäksi kylmä vesi laukaisee ihmisen elimistössä ns. kylmäsokin ja ihminen toimii refleksinomaisesti ensimmäisten sekuntien ajan. Ihminen pidättää hengitystään, mitä seuraa hyperventilaatio eli liikahengittäminen. Paniikista johtuen ihminen ”haukkoo henkeä”, minkä seurauksena ihminen vetää helposti vettä keuhkoihinsa. Edellä mainituista syistä johtuen tajunnan taso heikkenee ja hukkumisen todennäköisyys kasvaa.
Jos jää pettää
-
Keskity pysymään rauhallisena ja toimi harkiten. Hengitä tietoisesti rauhalliseen tahtiin - ihminen hengittää normaalisti 12-16 kertaa minuutissa.
-
Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
-
Käänny siihen suuntaan, mistä olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset ellet muuten pääse ylös.
-
Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
-
Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen ja ponnista jään päälle.
-
Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
-
Hakeudu nopeasti lämpimään.
Lue lisää jäällä liikkumisen turvallisuudesta >> https://viisaastivesilla.fi/jaalla/
Vakavammista aiheista rennompiin 😊 Oikein mukavaa ja rentouttavaa Pääsiäisen aikaa kaikille. Nautitaan kevään ja kesän odotuksesta toisistamme huolehtien ❤