top of page

Turvallista kesää

SOS Uutiset 26.6.2024

Kesällä ihmiset lomailevat mökeillä ja ulkomailla, liikkuvat vesillä, luonnonhelmassa ja yleisötapahtumissa sekä matkustavat tieliikenteessä. Mitä enemmän ihmiset tekevät ja liikkuvat, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu.

 

Lataa 112 Suomi -sovellus

Älypuhelimiin ladattava 112 Suomi -sovellus on turvallisuusteko. Sovelluksen avulla varaudut erilaisiin tilanteisiin, sillä se sisältää kattavan valikoiman erilaisia turvallisuuteen liittyviä puhelinnumeroita ja palveluita. Muista ladattuasi asentaa sovellus: syötä puhelinnumero ja anna lupa kaikkiin sovelluksen esittämiin kysymyksiin. Näin saat kaikki palvelut käyttöösi. Tutustu sen jälkeen sovelluksen sisältöön.

 

Turvallisesti vesillä?

Sisävesillä ja saaressa sattuneissa hätätilanteissa oikea numero on 112. Merillä sattuneissa hätätilanteissa soitetaan Meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

112 Suomi -sovelluksen palveluvalikoimasta löydät Meripelastuksen hälytysnumeron, hätänumeron sekä veneilijöille suunnatut toimintaohjeet. Kun soitat sovelluksen kautta hätänumeroon tai Meripelastuksen hälytysnumeroon, tarkka sijaintitietosi välittyy puhelun yhteydessä. Voit myös lukea pelkät koordinaatit aloitusnäytöltä.

Kiireettömissä ongelmatilanteissa, kuten hinauksessa ja korjauksessa, auttaa Meripelastusseuran Trossi-palvelu.

 

Apua terveysongelmiin?

Päivystysapu 116117 vai hätänumero 112? Päivystysapu neuvoo äkillisissä terveysongelmissa, vaatiiko tilanteesi käynnin päivystyksessä vai riittääkö itsehoito kotona. Henkeä uhkaavassa tilanteessa, jolloin paikan päällä tarvitaan ensihoitoa, soitetaan 112. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet tai äkillinen kouristelu.

112 Suomi -sovelluksesta löydät seuraavat palvelut terveysneuvontaan ja ensiapuun: Päivystysapu 116 117, Myrkytystietokeskus, lähin sydäniskuri, Omaolon oirearvio ja aivoverenkiertohäiriön oireiden tunnistaminen.

 

Tapahtunut rikos?

Kun rikos on jo tapahtunut, esimerkiksi pyörävarkaus tai muu omaisuusarvoltaan vähäinen varkaus, voi rikosilmoituksen tehdä sähköisesti poliisin verkkosivuilla. Käynnissä olevasta rikoksesta soitetaan hätänumeroon 112.

Poliisin neuvontapalvelu antaa arkisin yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa. Löydät neuvonta numeron 112 Suomi -sovelluksesta.

Lue lisää Poliisin palveluista >> https://poliisi.fi/etusivu

 

Keskusteluapua kriisitilanteisiin?

Eri yhdistysten auttavista puhelimissa ja chateissa työskentelee eri alojen ammattilaisia, ja niistä saa nopeasti ja anonyymisti keskusteluapua erilaisiin kriiseihin. Monet toimijat päivystävät myös juhlapyhinä.

Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa ja itsetuhoisissa ajatuksissa.

Löydät lisää palveluja ja niiden numerot 112 Suomi -sovelluksesta.

 

Tienpäällä ongelmia?

112 Suomi -sovelluksen avulla saat sijaintiisi perustuvat liikennetiedotteet. Sen avulla voit ilmoittaa myös maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän linjalle. Sijaintisi välittyy, kun soitat Tienkäyttäjän linjalle sovelluksen kautta.

 

Hätä- tai ongelmatilanne ulkomailla?

Ennen matkalle lähtöä voit tehdä 112 Suomi -sovelluksen kautta matkustusilmoituksen ulkoministeriölle. Matkustusilmoituksen johdosta ulkoministeriö voi lähettää sinulle tietoa kohdemaasi turvallisuustilanteesta ja saa sinuun tarvittaessa yhteyden hätä- ja kriisitilanteessa.

Jos tarvitset ulkomailla konsuliapua, löydät sovelluksesta ulkoministeriön päivystysnumeron. Numerosta saa neuvontaa ulkomailla sattuneissa hätä- ja ongelmatilanteissa.

Hätänumero 112 on käytössä kaikissa EU-maissa. Hätäpuhelu yhdistyy aina kohdemaan hätäkeskukseen. EU:n ulkopuolelle matkustaessa on hyvä selvittää kohdemaan hätänumero etukäteen.

Joissakin maissa sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen, kun soitat hätänumeroon. On kuitenkin hyvä tietää, että näet koordinaattisi 112 Suomi -sovelluksen alkunäytöltä myös ulkomailla ja voit kertoa sijaintisi tarvittaessa lukemalla koordinaatit hätäkeskukselle.

Voit soittaa Hätäkeskuslaitoksen kansainväliseen numeroon tilanteissa, jolloin olet itse ulkomailla, mutta hätätilanne on Suomessa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi meneillään oleva murto tai sairauskohtauksen saanut läheinen. Numero löytyy myös sovelluksen palveluista.

Lue lisää >> https://112.fi/hatatilanne-ulkomailla

 

Eläin hädässä?

Oletko lemminkin omistaja? Muista tallentaa puhelimeesi oman alueen päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot. Jos et muualla Suomessa liikkuessasi löydä Google-haulla eläinlääkärin yhteystietoa, numerotiedustelu voi auttaa asian selvittämisessä.

Karkuteillä olevat lemmikit voit ilmoittaa Karkulaiset.fi -sivustolle. Myös sosiaalisen median kanavia voi hyödyntää lemmikkien etsinnässä. Numerotiedustelusta saa apua paikkakunnan löytöeläinpalveluista.

Kun näet koiran kuumassa autossa, yritä ensisijaisesti tavoittaa ajoneuvon kuljettajaa. Mikäli et tavoita kuljettajaa ja eläin on ilmeisessä hädässä, voit soittaa hätänumeroon 112 ja toimia hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden mukaan.

 

Myrsky riehuu?

Myrskyt aiheuttavat erilaisia pulmia, jotka eivät kuitenkaan aina vaadi hätänumeroon soittamista.

Sähkökatkoissa ei soiteta hätänumeroon vaan seurataan oman sähkölaitoksen tiedotteita.

Mikäli puu on kaatunut sähkölinjan päälle, ilmoita myös siitä sähkölaitokselle. Jos puu ei aiheuta vaaratilanteita, siitä vastaa kaupunki, kunta, yksityinen urakoitsija tai maanomistaja. Jos kaatunut puu aiheuttaa tai on vaarassa aiheuttaa vaaratilanteita, soita hätänumeroon 112.

Jos et saa puhelinverkon häiriöissä yhteyttä hätänumeroon, käynnistä puhelin uudelleen, ohita PIN-koodi ja soita 112. Tällöin puhelin hakee toimivan verkon. Jos verkkoa ei edelleenkään löydy, hakeudu häiriöalueen ulkopuolelle (esim. läheiselle mäelle tai muuhun korkeaan paikkaan) ja yritä uudelleen.

 

Turvallista ja rauhallista kesää kaikille 🌞

hello_summer.jpeg
bottom of page