top of page

Sinäkin voit pelastaa hengen

SOS Uutiset 16.10.2024

Sydänpysähdystilanteessa on kyse minuuteista! Ensimmäisenä paikalla olevalla on tärkein rooli autettavan pelastamisessa - sinäkin voit pelastaa hengen.


1. Mikäli autettava ei ole heräteltävissä niin soita 112.
2. Avaa hengitystiet ja tarkista hengitys.
3. Mikäli autettava ei hengitä normaalisti niin aloita painelu-puhalluselvytys. Paina 30 kertaa, puhalla kaksi kertaa ja jatka rytmillä 30:2.
4. Mikäli sydäniskuri on lähettyvillä käytettävissä niin käske paikallaolijaa noutamaan se paikalle. Käynnistä sydäniskuri ja noudata laitteen antamia ohjeita.

Defibrillaattori, defi eli sydäniskuri on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku.


Laite tunnistaa luotettavasti tällaisen rytmihäiriön ja neuvoo laitteen käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti. Sähkö johdetaan defibrillaattorista sydänlihakseen rintakehälle liimattavan elektrodin / elektrodien kautta. Elektrodit tulee asettaa tarkalleen oikeaan asentoon ja kohtaan rintakehälle, jotta sähköenergia johtuisi tarkoituksenmukaisesti. Sähkövirran seurauksena sydämen tahdistaminen siirtyy sen omaan, sinussolmukkeen ylläpitämään sähköjärjestelmään, jolloin sydän voi alkaa pumpata verta ja verenkierto palautuu.

Sydänpysähdyksen sattuessa toipumismahdollisuuksiin vaikuttaa merkittävästi aikaviive, jolloin sydämen oma rytmi ja verenkierto saadaan palautettua. Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa.

 

Psst! Päivän musiikkivinkki! Jos ei Bee Gees iske niin laita Spotifystä soimaan Stayin´ Alive by N-Trance 🎵

​​

Elvytyspäivä_2024.jpg
bottom of page