top of page

Aurinkoista hätänumeroviikkoa ja Anafylaksiapäivää!

SOS Uutiset 9.2.2024

Tällä viikolla kiinnitetään huomiota arjen turvallisuuteen ja varautumiseen. Viikko huipentuu 11.2.2024 eri puolilla Suomea järjestettäviin tapahtumiin. Teemana tänä vuonna on erityisesti 112 hätänumeron oikea käyttö ja kohderyhmänä lapset. Katso Hätäkeskuslaitoksen video "Lapsi soittaa hätänumeroon 112"

Katso video >> https://www.youtube.com/watch?v=MoW7ZlY05CY

 

11.2. vietetään samanaikaisesti myös Anafylaksiapäivää

 

Vuonna 2024 Anafylaksiapäivän teemana on anafylaksia ja pelko. Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio tarkoittaa monioireista vakavaa äkillistä yliherkkyysreaktiota. Vaikeasti allergisella pieni murukin allergian aiheuttajaa voi laukaista henkeä uhkaavan yliherkkyysreaktion. Anafylaksiariski heikentää useiden tutkimusten mukaan anafylaksialasten ja heidän vanhempiensa elämänlaatua.

 

Anafylaksiakohtauksen pelko on jatkuvasti läsnä ja aiheuttaa arjessa stressaavia tilanteita. Erityisesti pelkoa aiheuttavat ruokailutilanteet muualla kuin kotona. Vanhempia pelottaa, että lapsi syö vahingossa allergian aiheuttajaa ja saa anafylaksian, eikä kukaan osaa auttaa häntä.

 

Anafylaksiakohtaus voi pelottaa myös vaikeasti ruoka-allergisen lähipiiriä, esimerkiksi sukulaisia tai päiväkodin tai koulun henkilökuntaa. Anafylaksian ensiapu on kuitenkin helppoa. Ensihoitona anafylaksiassa käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa. Anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit. Adrenaliinin voi annostella vaatteen läpi. Adrenaliinia pistetään injektorilla reiden ulkosivuun reisilihakseen ja samalla lasketaan rauhassa kymmeneen.

 

Riski saada anafylaksia on 0,4 prosentilla väestöstä. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat ruoka-aineet, lääkkeet ja pistiäismyrkyt (mehiläinen ja ampiainen). Lapsilla anafylaksiaa aiheuttavat eniten ruoka-aineet (76 %), esimerkiksi pähkinät, maito, kananmunat ja vehnä. Aikuisilla yleisimmät syyt anafylaksiaan ovat ruoka-aineet (39 %) ja lääkkeet (39 %).

Lue lisää >> https://www.allergia.fi/

Hätätilanteessa soita hätäkeskukseen 112 - hätäkeskus opastaa sinua toimimaan.

ampiainen_anafylaksia_allerginen_reaktio.jpg
bottom of page