top of page

Puhukaa toisillenne

SOS Uutiset 29.1.2024

 

Kommunikaatiolla on suuri merkitys hätätilanteessa

  1. Hädässä olija haluaa usein tietää, että mitä ympärillä tapahtuu. Asia korostuu erityisesti esim. tilanteissa, missä autettava makaa maassa tai hänen näkökenttänsä on muuten rajoittunut. Auttajan rauhallinen toiminta ja puhe rauhoittavat autettavaa. Ympärillä olevista tapahtumista voi kertoa autettavalle, mutta ei ole välttämättä tarkoituksenmukaista esim. vakavissa onnettomuuksissa yksityiskohtaisesti kuvailla muiden autettavien tilaa. Joissakin tilanteissa on tarkoituksenmukaista ohjata autettava sivuun tapahtumapaikalta. "Ääntä pitävällä" autettavalla on varmasti jokin hätä, mutta "hiljaisiin" autettaviin kannattaa kiinnittää erityishuomiota.

  2. Auttajien on keskusteltava keskenään, jotta he kykenevät toimimaan yhdessä. Erityisen merkityksellistä auttajien keskinäinen kommunikointi on niissä tilanteissa, missä auttajat eivät tunne toisiaan. Toisaalta jonkun on otettava tilanteen johtaminen haltuun. Johtaminen ja kokonaisuuden hallinta korostuu tilanteissa, missä on useampi autettava.

 

Yllättävissä hätätilanteissa jokainen meistä reagoi siihen yksilöllisesti. Voimme menettää toimintakykymme, kun läheisemme on loukkaantunut, saanut sairauskohtauksen tai kohdannut muun vastaavan asian. Kun osaat toimia hätätilanteissa ja auttaa autettavaa erilaisissa ensiaputilanteissa, kykenet mahdollisesti myös toimimaan ja auttamaan läheistäsi.

 

Hätätilanteessa soita hätäkeskukseen 112 - hätäkeskus opastaa sinua toimimaan.

Kuva_puhukaa_toisillenne.jpg
bottom of page